Povezani s Savo
Recepti Dogodki

FILE SMUČA
s korenčkovim pirejem in cvetačnim narastkom v mladem krompirju


Sestavine:

Sestavine za file smuča:
File smuča (razkoščičen in poljubno razrezan)
Sol
Olivno olje

Sestavine korenčkovega pireja:
0,5kg korenja
Olivno olje
100g masla
1dl sladke smetane
Muškatni orešček, sol, poper

Sestavine cvetačnega narastka v mladem krompirju:
1kg srednje velikega mladega krompirja
0,5kg cvetače
100g pasirane skute
100g masla
2 rumenjaka
1 celo jajce
100g moke
3 stroke česna
0,5l sladke smetane
Muškatni orešček, sol, poper, peteršilj



Postopek priprave fileja:
Poljubno razrezan in razkoščičen file smuča dobro osušimo in pečemo na koži 3⁄4 časa in nato položimo na meso še za 1⁄4. Čas pečenja je odvisen od velikosti fileja. Srednje velike fileje pečemo skupno cca 10minut.
Pomembno je da riba ostane sočna in ne presušena, skorica pa hrustljava.

Postopek priprave pireja:
Grobo narezano korenje solimo in popražimo na olivnem olju, nato pa zalijemo z vročo vodo. Korenje kuhamo do mehkega v minimalni količini vode, da ne izgubljamo okusa.
Ko je korenje kuhano, ga odcedimo in del juhe prihranimo.
Korenje z maslom in sladko smetano zmeljemo v gladek pire in začinimo nato pa serviramo ob ribi in narastku.

Postopek priprave narastka:
Srednje velike mlade krompirje skuhamo v slani vodi in odcejenega ohladimo. Ko se ohladi ga prerežemo na polovice, in izdolbemo jamice spodnji del pa prirežemo, da krompir samostojno stoji.
Cvetačo razcvetkamo in blanširamo v slanem kropu nato pa ohladimo v hladni vodi. Ko cvetačo ohladimo jo odcedimo in grobo nasekljamo.
Na maslu rahlo popražimo nasekljan česen, da zadiši. Dodamo moko in popražimo nato pa zalijemo s sladko smetano in med kuhanjem razmešamo. Kremni bešamel začinimo z muškatnim oreščkom, poprom in soljo.
Ko se zmes ohladi vanjo vmešamo jajce, rumenjake, skuto,peteršilj in nasekljano cvetačo.
Zmes polnimo v polovice mladega krompirja, ki smo ga izdolbli nato pa pečemo 15minut pri 170stopinjah.