Povezani s Savo
Recepti Dogodki

SOUSVIDIRAN FILE POSTRVI
na sotiranih špargljih z naravno zelenjavno omako in ajdovo pokovko


Sestavine:

Sestavine za file postrvi sousvide:
1kg Postrvjega fileja (težji od 500g)
Sol, poper, čili, lovor
Limona
0,5dl Olivnega olja
Timijan

Sestavine omake in špargljev:
1kg ribjih kosti
200g korenja
100g zelene
100g kolerabe
2dl belega vina
Sol, poper, čili, koriander, lovor, cel poper, peteršilj
Koruzni škrob(za goščenje)
Limona
Olivno olje

Sestavine za sotirane šparglje:
0,5kg špargljev
30g masla
Sol, poper, muškatni orešček

Ajdova pokovka:
200g Ajdove pokovke
Olje za cvrtje



Postopek priprave fileja:
File postrvi razkoščičimo in odstranimo kožo. Fileje speremo, osušimo in poljubno razrežemo nato pa začinimo z vsemi navedenimi začimbami, dodamo še krhlje limone z odstranjeno zgornjo plastjo lupine, olivno olje in zložimo v vakum vrečko, brez stika med koščki.
Vrečko vakumiramo in dvojno zavarimo nato pa položimo v ogreto sousvide vodno kopel s 45 stopinj C za 45 minut.
Ko je riba gotova, jo serviramo s prilogo.

Postopek priprave špargljev:
Špargljem odstranimo olesenele dele in jih poljubno razrežemo nato pa jih za 5 minut blanširamo v slanem kropu. Blanširane šparglje ohladimo v hladni vodi, nato pa ob serviranju le še začinimo, in na maslu z malo vode sotiramo v ponvi.

Postopek priprave omake:
Korenje narežemo na večje kose in ga popražimo na olivnem olju, nato pa zalijemo z vodo, le toliko, da dobro pokrijemo kosti. Dodamo še zeleno, kolerabo, belo vino in začimbe ter kuhamo pri zmernem vrenju 1 uro. Kasneje juho precedimo in vanjo dodamo še kuhano korenje.
Juho s korejem gladko zmeljemo in jo v kozici poljubno zgostimo s koruznim škrobom.
Ko je omaka rahlo zgoščena, ji dodamo še sok limone in jo serviramo s sotiranimi šparglji in ribo, jed pa zaključimo z ajdovo pokovko, ki smo jo ocvrtli postopoma v zelo vročem olju.